Images-loading
Image

Chemia żywienia

Images Informacje

Chemia żywienia (dietetyka z gastronomią) to wyjątkowa specjalność na kierunku chemia została przygotowana zgodnie z misją i strategią uczelni, przewidującą rozwój nowych specjalności studiów, dostosowanych do regionalnego rynku pracy i zapotrzebowania społecznego. Oferowana specjalność w pełni stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie lokalnego rynku pracy w oparciu o kształcenie na profilu praktycznym.

Branża nowych technologii poważnie oddziałuje na kolejne sfery naszego życia i wywiera wpływ na przeróżne gałęzie życia nie omijając sektora gastronomii. Niestety nikt nie wymyślił jeszcze sposobu na to, by ściągnąć z sieci aplikację z technikami kuchennymi i załadować ją bezpośrednio do naszych komórek pamięci.

Chemia żywienia to wyjątkowa specjalność na kierunku chemia została przygotowana zgodnie z misją i strategią uczelni, przewidującą rozwój nowych specjalności studiów, dostosowanych do regionalnego rynku pracy i zapotrzebowania społecznego

Oto przedsmak tego, czego się nauczysz:

  • Dowiesz się, co mają do powiedzenia naukowcy, technolodzy żywienia, eksperci, autorzy i inne osoby tworzące przebojowy świat sztuki kulinarnej.
  • Poznasz najważniejsze reakcje, z jakimi będziesz mieć do czynienia podczas gotowania-denaturację białek, reakcję Maillarda, karmelizację i inne. Dowiesz się, jak wpływają one na przyrządzane przez Ciebie potrawy.
  • Poeksperymentujesz i zabawisz się z potrawami, wykorzystując hydrokoloidy i technikę sous vide.
  • Dowiesz się, dlaczego niektóre produkty piecze się w temperaturze 175oC, a inne w 190oC.
  • Przygotujesz swoją kuchnię do wielkich wyzwań.
  •  

Oto wykaz niektórych przedmiotów realizowanych na specjalności:

  • chemia żywności,
  • dietetyka z żywieniem człowieka,
  • podstawy dietetyki,
  • technologia obróbki żywności,
  • biochemia

 

PODZIEL SIĘ.

Oferowana specjalność w pełni stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie lokalnego rynku pracy w oparciu o kształcenie na profilu praktycznym.

Oto wykaz niektórych przedmiotów realizowanych na specjalności:

  • chemia żywności,
  • dietetyka z żywieniem człowieka,
  • podstawy dietetyki,
  • technologia obróbki żywności,
  • biochemia
PODZIEL SIĘ